dimecres, 8 de gener del 2014

LA SALUT DENTAL





Es considera que el 80% dels nostres animals de més de tres anys pateix algun problema dental. Aquests problemes poden ser: persistència de les peces de llet, aquestes poden no caure i aleshores les definitives surten al costat això causant una desviació de la dentadura definitiva i de vegades de la mandíbula i tot. També serà un lloc on s' acumularà restes d'aliment afavorint les infeccions. S' hauran de realitzar les extraccions sota anestèsia de les peces que sobren.

La falta d'higiene bucal i dental dels nostres gossos i gats no només dóna lloc al mal alè també pot derivar en malalties periodontals,que són aquelles que afecten als teixits que envolten la dent. Aquestes malalties poden anar d'una simple gingivitis, que és una inflamació de les genives, fins a la caiguda de les peces dentals.

Tot comença quan després de menjar les bactèries queden adherides a la superfície de la dent i si aquestes no s'eliminen es mineralitzen formant el què s'anomena placa dental, aquestes bactèries poden viatjar per via sanguínia cap a òrgans importants com el cor, el ronyó, el pulmó, l'os... i ser les responsables de greus infeccions a aquests nivells. ixí com ser les causants de dolor i del deteriorament físic del nostre animal.

El tractament és realitzar una bona neteja bucal. Es realitza sota anestèsia general, es passa l'aparell d'ultrasons per fer saltar la placa sense fer malbé l'esmalt de les dents, es practica un curetatge de les genives per desinflamar-les i netejar-les bé, després es passa el rotor per deixar ben polides les peces dentals.
Un cop realitzada la neteja dental s'indica al propietari les mesures preventives que s'hauran d'aplicar.

Aquestes mesures són: evitar l'alimentació casolana i les llaminadures, realitzar revisions bucals periòdiques i administrar productes de prevenció que ajuden a disminuir la freqüència d'aparició de la placa dental.


Fractures dentals solen ser conseqüència d'accidents poden trencar-se o fissurar-se donant lloc a molt dolor o dificultat per captar l' aliment o mastegar-lo, segons la lesió de vegades hem d' optar per l' extracció però per sort ara hi ha veterinaris odontòlegs que poden reparar la peça sense necessitat d' extreure-la.

Problemes de malaoclusions, sobretot quan això causa un autotraumatisme del propi animal, actualment també s'estan corregint mitjançant l' aplicació d' aparells d'ortodòncia dissenyats especialment per cada animal.


Quines revisions hauríem de fer al nostre gos? Doncs la primera als 4 mesos, la segona als 9 mesos i després anualment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada