dissabte, 15 de febrer del 2014

SÍNDROME DE DISFUNCIÓ COGNITIVA

Sovint veiem que els nostres gossos i gats s'han fet vells i que pateixen el que en veterinària es coneix com Síndrome de la Disfunció Cognitiva. Això vol dir que els gossos i gats perden de mica en mica allò que han anat aprenent amb els anys.

Quan parlem de la població canina és una patologia que afecta aproximadament ¼ de la població canina sènior, la diagnostiquem més en races petites i mitjanes perquè tenen una supervivència més llarga. Encara que no se sap del cert si el sexe influencia en la presentació de la malaltia el què si que s’ha observat és que la incidència és més elevada en mascles que s’han castrat de molt joves.

Respecte a la població felina s’ha observat que la incidència de la malaltia varia molt respecte l’edat; en gats de 11 a 14 anys afecta a un 30% de la població però quan arribem als 15 aleshores se’ns dispara el % fins el 50% de la població.

És un procés lent i progressiu amb un grau d'afectació que pot anar de lleu a molt greu.
Aquesta síndrome és un desordre neurològic amb una similitud molt alta amb l’Alzheimer.
Les alteracions les agrupem en cinc àrees: Activitat, l’ animal presenta: depressió, apatia, no explora el seu entorn, camina sense rumb i no aprèn coses noves.
Desorientació es perd en lloc coneguts, surt o entre per la porta que no toca,
es queda quiet mirant enlloc i no respon a les ordres apreses.
Socialització no reconeix els membres de la família, augmenta la vocalització, la gana, l'ansietat i la irritabilitat, disminueix el contacte social i el reflexa de benvinguda, existeix una alteració en la jerarquia i pot augmentar l’agressivitat.
Pèrdua del cicle de son vigília com una  pèrdua dels hàbits higiènics s'orina i/o es defeca a dins de casa.

Després de realitzar una sèrie de proves per diferenciar-ho de qualsevol problema dels sentits, de l'aparell locomotor, parasitari, del tracte urinari, del sistema endocrí o neurològic podem diagnosticar la Síndrome de la Disfunció Cognitiva.
Per això s’ha elaborat el següent qüestionari que pot ajudar al propietari a identificar precoçment el problema.


Per prevenir-la cal que facin exercici físic per augmentar el reg sanguini a nivell cerebral, que segueixin una dieta específica i suplementar-la de manera natural amb vitamines E i C, antioxidants, L-carnitina, B-carotens, seleni i àcid alfa lipoc. Proveir-lo  d’un enriquiment del seu entorn  per augmentar el treball cerebral: jocs, pistes auditives, marcadors visuals i evitar per sobre de tot l’estrès.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada