dimecres, 13 de gener del 2010

XINXILLES


Ordre: rossegadors
Subordre: histricomorfos
Família: chinchillidae
Espècie: chinchilla laniger
El seu origen és als Andes on habiten en zones rocalloses i fredes, fins a 4000 m d'alçada.
Els indis utilitzaven les seves pells per vestir-se i per això varen estar a punt d'extinguir-se, fins que varen a aprendre a criar-les en captivitat.
Són animals intel.ligents, àgils, hàbils amb les mans, d'hàbits nets, i de vida nocturna, però al mateix temps també són espantadisses i per defensar-se es posen de panxa enlaire i ruixen orina.
Solen ser animals molt sociables que poden viure en grups. Les femelles són més grosses que els mascles i també més agresives.
Són fèrtils a partir dels 7-10 mesos, la gestació dura entre 105-115 dies, solen tenir de 1 a 5 cries i les desmamen a les 5-8 setmanes. Els mascles adults pesen entre 450-500 gr. i les femelles entre 500-800gr.
Per tenir-la a casa és important que tinguin una gàbia de 1 m3 com a mínim i metàlica, amb una caixa niu i complementar-la amb escales, tubs, i jocs perquè es puguin distreure. L'ambient ha de ser sec i fresc entre 10-20ºC de temperatura, són molt sensibles a la calor. Per poder mantenir el pèl net han de disposar cada dia d'un bany de sorra fina durant 15-20 minuts. L'alimentació ha de ser alta en fibra i pobre en proteina, han de tenir a disposició fenc i aigua i com a màxim una cullerada sopera de pinso al dia. Molt esporàdicament els podem donar fruits secs, pipes, verdures i fruita.
Els principals problemes de salut que poden presentar són dentals i dèrmics, però davant qualsevol problema sempre és millor consultar al teu veterinari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada