dijous, 5 de novembre del 2009

ELS CONILLS


Els conills estan classificats com:
Ordre lagomorfos
Família leporidae
Espècie oryctololagus cuniculus
Els conills es diferencien de la resta dels rossegadors perquè a la mandíbula superior i tenen 2 parells d'incisius.
Quan són adults poden pesar entre 1 i8 kg. L'esperança de vida és de 6 a 10 anys. Els mascles són adults a partir dels 6-9 mesos i les femelles dels 4-8 mesos. La gestació dura de 29 a 35 dies i solen fer entre 4 i 10 cries que es desmamen a les 4-6 setmanes.
Perquè el conills estigui bé la seva gàbia ha de fer com a mínim 40 x 70cm i han de poder correr en llibertat una estona al dia, sinó és molt difícil que es relacionin bé i siguin afectuosos amb la gent.
El llit ha de ser vegetal, absorbent, net i sec.
Els abeuradors millor d'ampolla.
Ha d'estar en un lloc que no faci molta calor perquè no la toleren gens bé.
La dieta ha d'incloure: fenc sempre disponible, verdures, fulles, herba fresca i el pinso en l'època de creixement a disposició i un cop és adult s'ha de raccionar i donar-li el 2-3% del seu pes, evitar les fruites, pa, galetes i les llaminadures.
Es recomanable pesar-lo regularment.
Quan l'hem de dur al veterinari? quan veiem que deixa de menjar, estar molt inmòvil, que mostra passivitat, que rasca les dents, que presenta coixera, o que canvia la quantitat i la consistència de les femtes.
Si tot va bé és important aplicar-li productes per evitar que tinguin polls, puces o paparres així com vacunar-lo de pasterella i mixomatosis.
Els conills són animals socials encara que de vegades poden mostrar-se agresius pel territori que marquen per mitja d'unes glàndules que tenen sota la barbeta o orinant-se pels racons.
Els conills a la natura solen ser presa dels carnívors aleshores solen ser animals espantadissos i en situacions de molta por o dolor piquen amb la pota del darrera o fan uns xiscles molt aguts i forts.
Els sintomes d'agresivitat són: rascar amb les potes el terra, tirar les orelles enrrera i ensenyar les dents i mossegar.
Les femelles poden ser més agresives, pel territori, durat l'època de zel per això és important castrar-les, quan la agresivitat és per dominància aleshores és millor evitar les situacions que estressen el conill i no castgar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada